Candida és a gyógyszerek kapcsolata

Annak ellenére, hogy a legnagyobb erőfeszítéseket is megtesszük, érdemes megfontolni egy vényköteles gyógyszer beszedését, ami egy időben nagy segítséget nyújthat a Candida fertőzés leküzdésében, illetve a Candida gombák szinten tartásában. Azonban sokan nem ismerik a "teljes történetet", ha azt vesszük, hogy hányan és milyen mennyiségben fogyasztják ezeket a szintetikus készítményeket.

Ma a Candidára felírt vényköteles gyógyszerek előnyeiről és hátrányairól lesz szó.

A Diflucan és a Nystation gombaölők

Ahogy azt várjuk, mindkét gyógyszer célja, hogy elpusztítja a Candida törzseket vagy leállítsa azokat, hogy ne termeljenek további szaporítóanyagokat, illetve, hogy ne okozzanak több egészségügyi problémát. A Diflucant jellemzően a Candida egyik legerősebb gyilkosa, míg a Nystation inkább egy úgynevezett fungisztatikus gyógyszer, tehát jobban összpontosít a Candida növekedésének a megállítására, mint az elpusztítására. Gyógyszerként persze érvek és ellenérvek sorakoznak mindkét készítmény mellett.

candida61.jpg

Ezek a vényköteles termékek hasznosak lehetnek abban, hogy az egyének gyorsabban szabaduljanak meg a Candida fertőzéstől, mint ha csak az életmódjukon változtatnának vagy kiegészítő beavatkozásokat eszközölnének. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha a tünetek súlyosabbak és a túlszaporodás már hosszabb ideje jelen van. Azonban fontos azzal is tisztában lenni, hogy ezek a gyógyszerek hosszú időn át szedve, illetve nagyobb adagban fogyasztva esetleges komplikációkat és mellékhatásokat is okozhatnak.

A Candida elszaporodását nagyon sok orvos nem diagnosztizálja problémaként, azonban a Candida albicans túlszaporodása igen sokféle módon gyakorol hatás a szervezetünkre. Többek között a Candida legyengíti az immunrendszert, így hajlamosabbá válunk a fertőzésekre, de megtelepedhet a bélrendszerben is.

Egy nemrég megjelent tanulmány igen fontos betekintést ad arról, hogy a Candida albicand hogyan képes elérni domináns pozícióját a bélben nem sokkal egy antibiotikumos kezelés után. Az antibiotikumok során tehát a Candida fertőzés kialakulhat, éppen ezért nagyon fontos, hogy egy ilyen kúra alatt probiotikumokat is szedjünk. A tanulmány alaposan megmagyarázza, hogy az antibiotikumok miért lehetnek a Candida fő kiváltó okai és, hogy milyen komoly hosszú távú következményei vannak az egészségünkre.

A Candida albicans egy rendkívül adaptív és opportunista szervezet. Egyaránt képes megélni a savas és lúgos környezetben, metabolitjai pedig lehetővé teszik a gyorsabb proliferációt. A Candida albicans képes megváltoztatni az egész baktériumflórát. Az antibiotikumok pedig egyértelműen lehetővé teszik, hogy a Candida albicans kezdjen el uralkodni a bélben.

Ebben a vizsgálatban széles sprektumu antibiotikumokkal kezeltek nőstény egereket 7 napon át. Ezután beoltották őket Candida albicanssal és a bélflórájukat tesztelték 7, illetve 21 nappal később. Egy másik csoporttal együtt vizsgálták őket, akiket ugyanúgy beoltottak ezzel a gombával, viszont ők nem kaptak antibiotikumot. Az első csoportnál a Candida el tudott szaporodni, a másodikban nem.