Candida diéta és a gyömbér

Candida fertőzést a Candida albicans nevű élesztőgombák okozzák. A candidával szembeni küzdelemben két irányt kell követni: a diétát és az étrendkiegészítők használatát. Igyekezni kell minden cukor- élesztőtartalmú élelmiszert kiiktatni az étrendből, mert a Candida legfőbb tápláléka a cukor. A szénhidrátok nélkülözhetetlenek a candida számára, ezekkel biztosított számukra a táplálkozás. A Candida-diéta első heteiben nemcsak a kenyereket, tésztaféléket kell kiiktatni, hanem a gyümölcsöket és zöldségeket is, mert azokban is sok a cukor.

candida20.jpg

A diéta során sok fehérjét kell fogyasztani, mert a fehérjét nem képesek a candida gombák felhasználni. A legtöbb orvos is betegeit ilyen esetben fehérjefogyasztásra ösztönzi. A fehérjefogyasztással az immunrendszer is megerősíthető. Marhahúst, baromfit és sok tojást érdemes tehát enni.

Candida diéta és a gyömbér

A gyömbérnek annyi haszna van, hogy érdemes egy egész cikket szentelni, hogy felsoroljuk őket. Kiváló gombaellenes szerként hatékonyan számol fel a Candidával, de ezenfelül kimutatták, hogy hatékonyan lehet vele gyógyítani az ízületi gyulladásokat, a mozgásszervi betegségeket és még a reggeli rosszulléteket is. A népi gyógyászatban a gyömbért már régóta használják az emésztés javítására, a hányinger kezelésére és a gyulladás csökkentésére. Ismerjük meg most jobban is ezt a hihetetlen, mégis természetes orvosságot.

A gyömbér valójában nem egy növény, hanem egy gyökér, pontosabban rizóma, aminek a botanikai neve Zingiber officinale. Ez a gyógynövény Ázsiában őshonos, ahol már gyógy- és fűszernövényként több, mint 4000 éve használják - erre utalnak a dokumentumok. A gyömbér bézs színű szára 12 centivel a föld felett növekszik, ebből ágaznak el a keskeny zöld levelek, illetve a fehér és sárga virágok. A gyömbér aktív összetevői, melyeknek a gyógyszer tulajdonságait köszönheti az illékony olajok, amelyek a gyömbér teljes súlyának 1-3%-át teszik ki. Ezek között az aktív összetevők között találjuk meg a shogaolokat és a gingerolokat.

Bizonyos ázsiai országokban, például az indonéz vidékeken a gyömbért a reuma kezelésére, illetve a fáradtság leküzdésére is felhasználják, valamint ezzel képesek kezelni a rossz étkezési szokásokat is. A kongói emberek a gyömbér levét a mangó fa nedvével keverik össze, ezt az italt pedig számos gyógyászati célra felhasználják. Nepálban gyakran használják a gyömbért a megfázás tüneteinek csökkentésére.