Mi az a Candida albicans?

candida10.jpgA Candida albicans az élesztőgomba egy fajtája, ami túlszaporodása következtében sok nemkívánatos tünetet képes előidézni kezdve a fáradtságtól, a súlygyarapodástól, az ízületi fájdalmakon át, egészen az emésztési problémákig.

A Candida albicans része a bélflórának, egy olyan mikroorganizmus, ami a szájban és a belekben él. Problémát csak akkor okoz, ha ellenőrizhettlenné válik és a bélfalon keresztül bejut a véráramba, így az egész testben mérgező melléktermékeket szór szét.

Ahogy a Candida albicans elterjed, úgy a mérgező melléktermékei el kezdik károsítani a test szöveteit és a szerveket, valamint komoly pusztítást végeznek az immunrendszerben. A Candida albicans által termelt legveszélyesebb melléktermék az acetaldehid, egy mérgező toxin, ami elősegíti a szervezetben a szabadgyök aktivitást. Az acetaldehid a májban etanollá (alkohol) alakul, így sokszor e végtermék felszabadulásakor az adott személy úgy érzi magát, mintha részeg vagy másnapos lenne. Az acetaldehid bénító fáradtságot okoz.

Candidám van?

Szinte minden ember bélrendszerében találunk Candida albicans, de ez még nem okoz gondot, ha a többi bélbaktérium kordában tudja tartani a mennyiségét. A Candida albicans csak akkor jelent problémát, ha valamilyen változás következik be a szervezetben és ez lehetővé teszi elszaporodásukat. Ez a változás lehet szinte bármi, ami legyengíti az immunrendszert, többek között az antibiotikumok, a szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend vagy a hosszantartó munkahelyi stressz.