Ehetek paradicsomot a Candida diéta alatt?

candida1_1.jpgA Candidáról már tudjuk, hogy természetesen is létezik a gyomorban, a szájban és a hüvelyben. Annak ellenére, hogy ritkán jelent problémát, elszaporodása kellemetlen vagy fájdalmas tüneteket okozhat, amik megnyilvánulhatnak hüvelyi viszketésben, bőrkiütésben, szájszárazságban stb. Bizonyos gyógyszerek, a fogamzásgátló tabletták, az antibiotikumot is növelhetik a candida fertőzöttséget. A terhesség és a cukorbetegség is nagy kockázatot jelent.

A Candida diéta lényege

A candida diéta olyan élelmiszerekre összpontosít, amiknek magas a probiotikus tartalma, például a joghurtnak vagy más erjesztett élelmiszernek (savanyú káposzta, kombucha). A probiotikumok olyan jótékony hatású baktériumot, amik segítenek megelőzni a candida elszaporodását. A Maryland Egyetem Orvosi Központja megállapítja, hogy a candidiasis tünetei csökkenthetőek, ha korlátozzuk a cukorbevitelt és a feldolgozott, élesztett ételek fogyasztását. A paradicsom általában nem szerepel a tiltott ételek listáján. 

Paradicsom

A paradicsom egy tápláló gyümölcs, ami számos értékes tápanyagot tartalmaz, beleértve a káliumot, vasat, cinket, C-vitamint és béta-karotint. A paradicsom ezenfelül természetes formájában tartalmazza a fruktózt és a glükózt. Egy átlagos paradicsomban (kb. 3 cm átmérőjű) mintegy 2,27 gramm glükóz és 2,49 g fruktóz van. Bár a paradicsom édesebb, mint a többi kerti gyümölcs és zöldség, nincs bizonyíték arra, hogy hozzájárulna a candida fertőzés kialakulásához.