Candida fertőzés és a gluténérzékenység

Van-e kapcsolat a gluténérzékenység és a Candida fertőzés között? Sajnos azt tapasztaljuk, hogy e két probléma hajlamos együttesen megjelenni és valójában a gluténérzékenység rendkívül gyakori a Candida fertőzésben szenvedőknél. De valóban ok-okozati összefüggés van-e két probléma között? A megzavart bélflóra a Candida fertőzés esetében gluténérzékenységet is eredményez?

A következőkben a két állapot közötti kapcsolatot fogom megmagyarázni, így már érthető lesz, hogy miért érdemes a glutén teljesen egészében kiitatni, amíg felépülünk a Candida fertőzésből.

candida60.jpg

Egyébként mi is pontosan a gluténérzékenység?

A gluténérzékenységet általában két különféle problémára lehet bontani, az egyik a coeliakia, ami egy autoimmun állapot, míg a másik a nem coeliakiás gluténérzékenység, amit gyakran neveznek glutén intoleranciának. A gluténintolerancia tünetei sok szempontból csak enyhébb változatai a lisztérzékenységnek, jóllehet az általuk okozott tünetek sok esetben egészen mások.

A coeliakia egy örökletes állapot, amely során a glutén fogyasztása egy speciális immunválaszt eredményez, kárt okozva ezzel a bélfalon. Ez felszívódási zavarokhoz és egyéb problémákhoz fog vezetni. Egyszerűen fogalmazva: a glutén fogyasztásakor a szervezet megtámadja önmagát. A nem coeliákiás gluténérzékenység másrészt hasonló tüneteket produkál ugyanolyan típusú immunválaszt azonban nem, tehát a szervezet nem termel antitesteket ilyen esetben, ha a szervezet a gluténnal kerül kapcsolatba. Más szóval, ha valaki gluténintoleranciával rendelkezik, akkor a gluténra pusztán érzékenyen reagál, de a bélfal nem sérül.