Glutén és a Candida

candida2.jpgAz alternatív gyógyászat hívei úgy vélik, hogy az étrendi változások a lakosság körében megbolygatta az egészséges bélflórát és különböző, nem kívánatos tüneteket okozott. Többek között sokunknál tapasztalható a Candida albicans túlszaporodása, ami különösen káros is lehet. A túl sok Candida gyomorproblémákat, fáradtságot, hirtelen súlygyarapodást, izomfájdalmakat és hangulati ingadozásokat okozhat. Ilyen esetben egy speciális diétát kell követni, hogy a candida gombát visszaszorítsuk a normális mennyiségre. A glutén bevitele ebben igen fontos szerepet játszik.

A diétáról

A candida diéta korlátozza a bevitt szénhidrát mennyiségét, így a Candidát a legfontosabb táplálékforrásától vágjuk el. Éppen ezért a diéta elején nemcsak a magas szénhidráttartalmú kenyereket, tésztákat és süteményeket kell kerülni, hanem bizonyos zöldségeket, a legtöbb gyümölcsöt, a koffeint, a nikotint, a feldolgozott élelmiszereket, a babot, a penészes sajtokat, a gombát és a zabot is. Négy hét után a diéta segítségével javulnak a tünetek és ilyenkor már a zöldségek, a baba, az alma, a körte, a bogyós gyümölcsök is fogyaszthatóak lesznek.

Gabonák

Sok gabonatermék tartalmaz glutént: például a búza, az árpa, a zab és a rozs. A Candida diéta során ezeket a nyálkás szemeket kerülni kell, mivel felerősítik a Candida tüneteit. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg kell szüntetni az összes tészta, tönköly termék, a fehér kenyér, a rozskenyér és más gluténtartalmú ételek fogyasztását.